برخی مواقع درد ممکن است با احساس سوزش همراه باشد که این موضوع می‌تواند بر زندگی روزانه فرد تاثیر منفی داشته باشد و مانع از انجام کارهای روزانه گردد. بنابراین، نیاز به درک دلایل احساس سوزش و به کار گیری روش‌های درمانی مناسب در این زمینه وجود دارد.
 

علل

ما می‌توانیم همه‌ی علل سوزش را به دسته‌های زیر تقسیم کنیم:
 
آسیب عصبی یا نروپاتی
آسیب عصبی می‌تواند حاصل بسیاری از اختلالات و بیماری‌ها باشد. به واسطه‌ی آسیب عصبی، مغز سیگنال‌های مناسب را دریافت نمی‌کند. بنابراین، ممکن است احساس مور مور شدن و سوزش در آن بخش از بدن بدون هیچ گونه درد و جراحتی داشته باشید. در ادامه برخی از اختلالات و بیماری‌هایی که ممکن است باعث ایجاد آسیب عصبی شود را ذکر می‌کنیم.
 
درد عصبی یا سیاتیک
احساس سوزش در بیماران سیاتیکی امری بسیار معمول می‌باشد. این احساس به عنوان درد ناشی از سوزش عصب سیاتیکی تعریف می‌گردد. سوزش معمولا از کمر ایجاد شده و به سمت ران و زانو پیش می‌رود.
 
دیابت
دیابت مزمن باعث افزایش احتمال احساس سوزش می‌گردد. دلیل آن هم این است که دیابت، اعصاب شما را در طول دوره‌های طولانی مدت تحت تاثیر قرار می‌دهد. عصب آسیب دیده منجر به درد و بی حسی در اندام‌های زیرین و دیگر بخش های بدن می‌گردد.
 
کمبود ویتامین‌ها
کمبود ویتامین B12 باعث بروز عوارض جانبی در اعصاب می‌گردد. این موضوع فرایند تولید انرژی و متابولیسم در بدن را نیز تغییر می‌دهد. در صورتی‌که اعصاب عرضه کننده‌ی ویتامین‌ها به پاها تحت تاثیر قرار بگیرد، ممکن است باعث سوزش یا احساس سوزن سوزن شدن در طول بارداری شده و در این شرایط کودک نیز از کمبود مواد غذایی رنج خواهد برد.
 
علل دیگر نوروپاتی بیماری‌هایی مانند ایدز، کم کاری تیروئید، سمیت ناشی از فلزات سنگین، بیماری‌های کلیوی، عوارض جانبی داروها، سوء مصرف الکل و التهاب رگ یا واسکولیت می‌باشد.
 
جریان خون نامناسب
ممکن است دلایل زیادی در رابطه با مساله جریان خون نامناسب وجود داشته باشد. تشکیل لخته خونی در هر یک از رگ‌های خونی موجود در پاها ممکن است یکی از دلایل احساس سوزش باشد. چنین بیماری‌ای به عنوان ترومبوز عمقی رگ‌ها شناخته می‌شود. افزایش ناراحتی‌های هنگام راه رفتن، وزنه برداری، صعود به پله‌ها و بیماری‌های قلبی عروقی نیز ممکن است علل مسدود شدن جریان خون باشد.
 
علل دیگر
بسیاری از فاکتورهای دیگر نیز وجود دارد که ممکن است مسئول احساس سوزش و خارش در عضلات باشد. سوزش معمولا از کمر ایجاد شده و به سمت ران و زانو پیش می‌رود. برخی از این دلایل شامل ورزش بیش از حد، فشردگی اعصاب، فیبرومیالژی، تاندونیت، آسیب عصبی، وریدهای واریسی، شکستگی استخوان و غیره است و برخی عفونت‌ها مانند عفونت پای ورزشکاران که به واسطه‌ی قارچ‌ها ایجاد می‌شود نیز ممکن است منجر به بروز چنین احساس سوزشی در پاها گردد.
 

درمان

استراحت کنید و به خوبی بخوابید. این کار به بهبود فرایند طبیعی بدن و برگشتن به حالت عادی کمک می‌کند.
در صورتی‌که دیابت علت اصلی بروز بیماری باشد، سطح قند خون خود را کنترل کنید.
یک بالش را زیر پای آسیب دیده قرار دهید. هنگام خواب یا استراحت پای خود را در موقعیت بالا قرار دهید.
یک قاشق غذا خوری بذور شنبلیله را در یک لیوان آب حل کرده و در طول شب میل کنید.
روغن خردل یا زیتون داغ را بر روی پای آسیب دیده به کار ببرید. به آرامی آن را با حرکات دایره‌ای ماساژ دهید. به منظور دستیابی به نتایج سریع‌تر، قبل از خواب این کار را انجام دهید.
2 تا 3 قاشق چای خوری روغن زیتون را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. این یک شیوه درمانی کلی برای همه‌ی انواع درد پا می‌باشد.
قطع مصرف الکل، تنباکو و دیکر مواد سمی
انجام حرکات یوگا برای رفع اکثر بیماری‌ها و مخصوصا تسکین درد و ناراحتی‌های پا مفید می‌باشد. می‌توانید به آسانی از کپسول‌های ویتامین B12 استفاده کنید چون این کار به تحقق نیازهای بدن شما کمک می‌کند.
پاهای خود را با کیسه یخ برای حدود 10 دقیقه مالش دهید. این کار را 3 تا 4 مرتبه در روز تا زمانی‌که درد تسکین پیدا کرد، انجام دهید.
از یک حوله پنبه‌ای و گرم در محل آسیب دیده استفاده کنید. این حوله را در اطراف پای خود قرار داده و آن را برای حدود 15 دقیقه به همین حالت نگه دارید. این عمل را دو بار در روز تکرار کنید.
برای از بین بردن احساس سوزش در پاها از داروهای ضد درد استفاده کنید.
 
روش‌های خانگی پیشنهادی در بالا بسیار موثر می‌باشند. بسیاری از بیماران با داشتن استراحت کافی و به کار گیری اقدامات درمانی خانگی می‌توانند درد و احساس سوزش در پاهای خود را کاهش دهند. با این‌حال، تعدادی موارد وجود دارد که باعث عدم موفقیت این روش‌ها جهت کاهش ناراحتی و تسکین درد می‌گردند. در صورتی‌که شما یکی از چنین شرایط ناراحت کننده را در خود احساس کردید و یا احساس تورم و آبی و قرمز شدن پاهای خود داشتید، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. استفاده از کمک‌های پزشکی می‌تواند به بازیافت وضعیت سالم پاهای شما کمک کند.
احساس سوزش پا ممکن است با آسیب اعصاب در پاها، که نوروپاتی نامیده می شود، ایجاد شود. با اینکه مشکلات پزشکی متعددی می توانند احساس سوزش در پا ایجاد کند، دیابت رایج ترین علت است. درد ناشی از سوزش پا می تواند ثابت یا منقطع باشد و میزان درد متوسط تا شدید باشد. همچنین درد سوزش پا اغلب در شب بدتر است.
 
با توجه به علل مختلف سوزش پا، علائم بسیار متنوعی همراه با آن دیده می شود که ممکن است شامل احساس گرما، خارش، تیر کشیدن، بی حسی یا درد، احساس ضعف یا سنگینی، احساس سوزن سوزن شدن، اسپاسم عضله، کم خونی، خشکی پوست، پوسته ریزی یا تاول روی آن، تورم پا و علائم دیگر باشد. همچنین ممکن است با راه رفتن، ورزش کردن و ایستادن این علائم تشدید شوند.
 
احساس سوزش در پا می تواند به دلایل بسیار متنوعی ایجاد شود از جمله مورد زیر:
نوروپاتی دیابتی (اختلال عصبی ناشی از دیابت)
 
قند خون بالا که برای مدت طولانی کنترل نشود، می تواند به تدریج عروق خونی و عصب ها را تخریب کند. همچنین قند خون بالا انتقال پیام ها از اعصاب را کاهش می دهد. کاهش انتقال پیام های عصبی می تواند حس را در بخش های مختلف بدن، از جمله پاها، تحت تاثیر قرار دهد. به علاوه قند خون بالا دیواره های عروق خونی که اکسیژن را حمل می کنند، تضعیف کرده و در نتیجه تغذیه اعصاب با اختلال روبرو می شود. جالب است بدانید چاقی، فشار خون، مصرف سیگار و الکل ریسک نوروپاتی را افزایش می دهد.
 
هنگامی که عصب اندام تحتانی و پاهای شما آسیب ببیند، به نوروپاتی محیطی مبتلا شده اید. نوروپاتی محیطی می تواند باعث احساس سوزش در پاهای شما شود. نوروپاتی محیطی با شیوع کمتر، می تواند بازوها و دست ها را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
 
علایم دیگر نوروپاتی محیطی شامل موارد زیر هستند:
 
بی حسی یا خارش در دست ها یا پاها
احساس پوشیدن جوراب تنگ
دردهای تیز و خنجری
احساس ضعف یا سنگینی در پاها یا بازوها
تعریق بیش از اندازه
یک مطالعه نشان داده است نوروپاتی محیطی که دلیلی برای آن یافت نشده باشد،می تواند نشانه ای از ابتلا به دیابت تشخیص داده نشده یا مرزی باشد.
 
منبع: Kalpana Kumari - HealthHearty